English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

St. Louis Islamic Center

Džemat Nur

Ramazanski Nasihat: Vrijednost noći Kadra

Najveća zahvala Allahu, Milostivom na svim blagodatima mubarek mjesec ramazana. Salavat i selam na Njegovog miljenika i našeg uzora, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve one koji hode pravim putem sve do Sudnjeg dana.

Rekao je naš Milostivi, Allah, azze ve dželle:

Ako biste brojali Allahove blagodati, ne biste ih mogli pobrojati. Allah zaista mnogo prašta i samilostan je.                                                 

(En-Nahl, 18)

Svaki iskreni vjernik bi morao uvijek imati na umu ove riječi našeg Plemenitog Gospodara. Prije svega, da u svakom trenutku budemo od Njemu zahvalnih robova na svim Njegovim blagodatima, a onda ta svijest o Allahovim blagodatima da probudi u nama želju da koristimo sve ono čime nas je Gospodar svih svjetova opskrbio u hajru, i da to činimo dok te blagodati traju i dok ih posjedujemo, a ne kad prođu ili kad ih budemo uskraćeni.                                                                                                                                                             

U proteklom periodu slušali smo i čitali o mnogim blagodatima koje uživamo u ovom mubarek mjesec ramazanu. A jedna od najljepših jeste što se u njoj nalazi noć u kojoj je počela objava Časnog Kur’ana i početak misije posljednjeg Allahovog poslanika, alejhis-salatu ves-selam.                                                                                                                                    

Allah, subhanehu ve te’ala ovu blagoslovljenu noć je nazvao Lejletul-Kadr, i opisujući najznačajnije odlike i vrijednosti ove noći, rekao je:   

Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.

El-Kadr

Naš Plemeniti Gospodar uči nas da je ta noć bolja od hiljadu mjeseci, pa sve ono što steknemo od dobrih djela u ovoj noći ne bi mogli postići ni za 83 godine svog života. Također, da zbog Njegove milosti i bereketa ove noći na Zemlju se spuštaju mnogi meleki jer je ovo noć odredbe, odluke sve do naredne godine, što bi trebalo da nas podstakne da ovu noć probdijemo u što većoj pokornosti Allahu, azze ve dželle.                                                           

Obzirom da je ovo isto noć Kur’ana, u kojem je počela objava i uputa cijelom čovječanstvu, ovu noć bi trebali iskoristiti i da razmislimo o svom odnosu prema Kur’anu. Da razmislimo koliko smo povezani sa Kur’anom, koliko nam znači, i u kojoj mjeri je zastupljen u našim životima. Da u ovoj noći probudimo svoju ljubav prema Njegovom govoru i da razmislimo koliko mi zaista volimo svoga Gospodara?             

Zaista sva ova saznanja bi nam trebala biti dovoljna motivacija u traganju za svim dobrima te noći. A naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podučava nas u kojem vremenu treba da je tražimo, i kaže: „Tragajte za Lejletul-Kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana.”

U ovim noćima uzmimo sebi za obavezu da rezimiramo svoje stanje, uradimo samoobračun kojeg smo prijeko svi potrebni, i čvrsto odlučimo da ćemo sve loše navike promijeniti, a na dobrima ustrajati.

I sve to popratimo iskrenom dovom Milostivom Allahu čija vrata milosti su uvijek otvorena. Jedne prilike Aiša, radijallahu anha, upitala je Allahovog Poslanika : „Kada bih znala koja je noć Lejletul-Kadr, šta bih trebala u njoj da izgovaram? ” Poslanik, alejhi selam, odgovori joj da uči ovu dovu:

„اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي”

Allahumme inneke afuvvun tuhibbul afve fa’fu anni.

Allahu moj, zaista si Ti Onaj Koji prašta, voliš da praštaš, pa oprosti meni.

Pored ove dove mi možemo učiti općenito sve dove, a posebno preporučujem dovu Allahova poslanika koju je on učio na namazima između dvije sedžde. Ovo je dova kojom ćemo, uz Allahovu dozvolu i milost, obuhvatiti svako dobro dunjaluka i ahireta. A ona glasi:                                                  

„اللَّهمَّ اغْفِرْ لي، وارْحَمْنِي، وعافِني، واهْدِني، وارزقْنِي”

„Allahummagfir li verhamni, ve afini, vehdini, verzukni. ”

„Allahu moj, oprosti mi, smiluj mi se, podari mi zdravlje, uputi me i opskrbi me. ”

Zaista nikako ne bi smjeli biti nemarni po pitanju dove našem Stvoritelju, jer je On onaj koji najbolje opskrbljuje i čije riznice su nepresušne. Od Selmana, radijallahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu  alejhi ve sellem, rekao: „Doista se vaš Gospodar stidi i plemenit je; stidi se da ruke roba koje mu podigne, tražeći nešto, vrati prazne.

A sve ibadete objedinit ćemo klanjanjem noćnog namaza u ovoj noći, pa bi od svega trebali da se potrudimo da ovu noć provedemo najviše na kijamu. Pa ćemo klanjajući noćni namaz zikriti, veličati Allaha, učiti Kur’an, donositi salavate i selame na Allahova Poslanika, i doviti za sebe, svoje roditelje i sve muslimane.

Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao: „Ko noć Kadra provede u kijamu (klanjajući namaz), vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.”

Allaha Uzvišenog, molimo da nas poživi u hajru i berićetu ove noći, i da nakon nje izađemo sretni, nasmijani i čisti od grijeha. Amin!

                                                                                                          Šefik-ef. Delalović

                                                                                               St. Louis Islamic Center “Nur”