English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

St. Louis Islamic Center

Džemat Nur

Hafiz Ernad-ef. Kujraković: Uputstva za Duhovno Samopopravljanje i Činjenje Dobra

U protekla dva dana, džematlije su imale priliku učiti od hafiza Ernada-ef. Kujrakovića, imama džemata Bosniak American Islamic Center, Inc. iz Louisvillea, Kentucky. Sa posebnim fokusom na teme amaneta i nijjeta, njegova predavanja su bila usmjerena na unapređenje ličnog duhovnog puta i odgovornosti prema vjerskim načelima.

Tema džumanske hutbe bila je amanet, što u vjerskom kontekstu označava povjerenu dužnost i povjerenje koje svaki musliman nosi prema svojoj vjeri, zajednici i Allahu dž.š. Hafiz Kujraković je istakao značaj očuvanja amaneta kao ključni dio vjerskog identiteta i moralne snage pojedinca.

Večernje predavanje, koje je uslijedilo nakon džematske večere, hafiz Kurjaković je iskoristio da razgovara o temi nijjeta – iskrene namjere iza djela koja se čine. Hafiz je istakao kako je za vjernika esencijalno da njegove ili njene akcije proizilaze iz čistog srca i namjere da se čini dobro isključivo radi Allaha dž.š. U tom kontekstu, podijelio je praktične savjete o tome kako vjernici mogu raditi na samopopravljanju i usmjeravanju svojih postupaka ka dobroti i plemenitosti.

Predavanja hafiza Kujrakovića dotakla su se i širih tema duhovnosti i etike u svakodnevnom životu, pružajući džematlijama uvid u to kako se vlastita uvjerenja i postupci odražavaju u njihovim obavezama prema zajednici i vjeri. Njegove riječi su naglasile važnost svjesnosti i namjere u svakom aspektu života, od ličnog razvoja do društvene odgovornosti.

Posjeta hafiza Ernada-ef. Kujrakovića imala je snažan odjek među džematlijama, pružajući im ne samo duhovnu hrabrost već i konkretne metode za poboljšanje sopstvenog života. Njegova poruka je bila jasna: pravi put do unapređenja sebe i činjenja dobra leži u iskrenosti i postojanosti u vjeri.