English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

St. Louis Islamic Center

Džemat Nur

Održana redovna izvještajna skupština džemata

Dana 20. januara, u subotu u 1pm, održana je izvještajna skupština džemata Nur. Ovaj skup, koji je privukao preko 60 džematlija, označio je ključni trenutak u životu zajednice. Sa kvorumom koji je bio više nego zadovoljavajući, skupština je mogla nesmetano raditi i donositi odluke.

Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda bila je prezentacija o toku priprema za gradnju novog centra pored trenutne džamije. Detalji o novoj zgradi i parkingu, koji su prezentovani džematlijama, uključivali su informacije o spratnosti – planirano je da zgrada ima tri sprata. Pored toga, detaljno je razrađen dizajn, pozicioniranje i ostali tehnički aspekti ovog ambicioznog projekta.

Važnost ovog projekta leži ne samo u njegovoj veličini i kapacitetu, već i u njegovoj simboličnoj vrijednosti kao centra zajedničkog okupljanja i duhovnog rasta. Nova zgrada je zamišljena kao mjesto gdje će se članovi džemata moći okupljati u većem broju, u modernom i funkcionalnom prostoru, što je posebno značajno za rastuću zajednicu kao što je džemat Nur. Istovremeno se riješava i gorući problem odvijanja mektebske nastave koja trenutno broji preko 350 polaznika te trenutni kapacitet naše džamije ne zadovoljava adekvatno trenutne mektebske potrebe. Jedan od važnijih aspekata novog centra uključuje i prostor za dječije obdanište te se planiranjem prostorija za obdanište nastoji riješiti još jedna potreba naše rastuće zajednice.

Pored prezentacije o novom centru, skupština se izjašnjavala i o nekoliko drugih važnih aspekata rada džemata. Usvojeni su izvještaji predsjednika džematskog odbora, imama, te blagajnika. Kroz ove izvještaje, članovi džemata su imali priliku da se detaljno upoznaju sa trenutnim finansijskim stanjem, kao i sa planiranim budžetom za nadolazeću 2024. godinu.

Budžet za 2024. godinu, koji je usvojen, iznosi impresivnih 320,000 dolara. Ovaj budžet je odraz rasta i razvoja džemata Nur te pokazatelj posvećenosti članova džemata njegovom napretku. Sredstva su planirana za različite aspekte rada džemata, uključujući i dalje finansiranje projekta izgradnje novog centra.

Skupština je također bila prilika da se raspravlja o različitim pitanjima i izazovima sa kojima se džemat suočava. Diskusije su bile konstruktivne i produktivne, sa jasnim naglaskom na zajedništvu i međusobnom razumijevanju. Članovi džemata su pokazali visok stepen zrelosti i odgovornosti u pristupu različitim temama.

Jedan od ključnih zaključaka skupštine bio je da je džemat Nur, iako suočen sa brojnim izazovima, zajednica koja je na dobrom putu. Uprkos izazovima koji su pred njima, članovi džemata pokazuju odlučnost i posvećenost da zajedno grade bolju budućnost.

U duhu transparentnosti i otvorenosti, džematski odbor je naglasio važnost redovnog informisanja članova o svim aspektima rada džemata. Također, izražena je zahvalnost svim džematlijama na njihovoj podršci i doprinosu.