English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

St. Louis Islamic Center

Džemat Nur

“Večer Kur’ana Časnog” – Duhovna Oaza u St. Louis Islamic Centeru

U noći 30. decembra naš džemat je upriličio poseban program posvećen Kur’anu Časnom. Nakon jacije namaza, prisutni su imali priliku učestvovati u programu koji je naglasio važnost Kur’ana u životu svakog muslimana.

Večer je započela učenjem Kur’ana, gdje su različite generacije učača iz našeg džemata svojim melodioznim glasovima obradovale i duhovno obogatile prisutne. Učenje Kur’ana, koje je uvijek srž islamske vjere, time je još jednom potvrdilo svoju centralnost u svakodnevnom životu vjernika.

Nastavljeno je podsjećanjem na poruke Kur’ana kroz predavanje koje je održao glavni imam medžlisa, Eldin-ef. Suša. Imam Suša je u svom predavanju istakao ne samo važnost Kur’ana i njegovih poruka već i značaj ostalih izvora islamskog prava. Naglasak je stavljen na to kako Kur’an treba biti životna vodilja muslimana, pružajući smjernice koje oblikuju kako pojedinačne tako i zajedničke aspekte života.

Dio večeri bio je posvećen i svečanoj podjeli diploma novim učačima Kur’ana, koji su svojim trudom i posvećenošću zaradili Allahovu nagradu. Ovo je bila prilika da se istakne važnost kontinuiranog učenja i druženja s Kur’anom, koje zahtijeva stalni trud i predanost.

Večer Kur’ana Časnog bila je više od običnog okupljanja; bila je to prilika za duhovno preispitivanje i obnavljanje vjerske posvećenosti. Citat iz Kur’ana “Allah objavljuje najljepši govor” (Ez-Zumer, 23) savršeno odražava bit večeri – slušanje, učenje i življenje po najljepšim riječima.

Džemat “Nur” nastavlja da bude mjesto gdje se njeguje ljubav prema svetom pismu, gdje se vjernici okupljaju u namjeri da obogate svoje duhovno putovanje i gdje se tradicija i vjerska učenja prenose kroz generacije. Bujrum na naše buduće događaje, gdje se zajedništvo i duhovnost stapaju u harmoniju vjere.