English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

Hajdemo u mekteb

Upis polaznika u novu mektebsku školsku godinu

Upis polaznika u novu mektebsku školsku godinu

Ovom prilikom želimo obavjestiti roditelje da će se upis u novu mektebsku školsku 2017./2018. godinu obaviti u nedjelju, 20. i 27. avgusta sa početkom u 1:00 pm sati u našem džematu, ako Bog da. Na dane upisa će biti održan i kratki roditeljski sastanak na kojem će se roditeljima ukratko predočiti plan i cilj rada mekteba. Pri mektebu je formiran Mektebski fond u koji se uplate vrše godišnje, i to $100 po djetetu. Ako porodica upisuje više od dvoje djece u mekteb, mektebski fond se plaća samo za prva dva djeteta. Oni roditelji koji, zbog finansijskih teškoća, nisu u mogućnosti da ovu sumu uplate mogu da nam se obrate i biti će oslobođeni plaćanja istog. Prvi dan mekteba je ako Bog da planiran za 9. ili 10. septembar, zavisno od grupe.

 

Podučavati djecu propisima naše vjere u prvom redu su dužni, a zatim muallimi. Roditelji su ti koji pružaju djeci odgoj, koji ih usmjeravaju i koji će biti odgovorni za njih. Poslanik a.s., kaže:

“Roditelj je obavezan prema djetetu: da mu da lijepo ime, da ga lijepo odgoji, i da ga poduči…” (Hakim) A u drugom hadisu kaže:

“Ne može roditelj ostaviti, niti pokloniti svome djetetu ništa bolje od lijepog odgoja.” (Tirmizi) Isto tako kaže:

“Poštujte svoju djecu i lijepo ih odgajajte.” (Ibn Madže)

Da bi mektebska nastava urodila plodom sve tri komponente sačinjene od imama, tj. muallima, djeteta, i roditelja moraju da funkcionišu i da ispunjavaju svoju dužnost.

Ako muallim prvi zakaže to će se odraziti i na ostala dva dijela ove komponente, ali isto tako ako dijete ne uči i ne obnavlja zadanu materiju brzo će zaboraviti, a roditelji ako ne budu budno bdjeli nad djetetom i pratili njegove aktivnosti i pomagali mu u učenju i izvršavanju zadataka njegov uspjeh će biti ograničen.

Uloga roditelja se sastoji u sljedećem:

  • redovno dovoženje djeteta na mektebsku pouku;
  • uvođenje djeteta u džematske prostorije, potpisivanje u za to predviđeni obrazac i po istom principu njihovo preuzimanje nakon završetka mektebske nastave;
  • obezbjeđivanje potrebnih udžbenika (Ilmihal, Sufara, Mushaf, dodatna literatura po potrebi);
  • redovno provjeravanje napretka djeteta i pomaganje njemu u izvršavanju i učenju zadataka;
  • redovna komunikacija sa muallimom u cilju provjeravanja ponašanja i napretka djeteta;
  • odazivanje na poziv na razgovor, u slučaju da budu pozvani;
  • prisustvo instruktivnoj nastavi, u slučaju da do organizovanja iste dođe,
  • dežurstvo po dva roditelja svake nedjelje, a radi nadziranja rada i ponašanja djece za vrijeme malih odmora i dovoženja užina

Pozivamo Vas da svi zajedno učinimo što je do nas, kako bi ova mektebska godina krenula što uspješnije. Dovu upućujemo Allahu dž.š. da podari našoj djeci znanje i uspjeh na svim poljima koja su korisna za boljitak zajednice i društva na ovom i na onom svijetu. Amin!

Za dodatne informacije kontaktirajte Eldin ef na 314-939-9074 ili Eldar ef na 314-327-7814.