English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

Jevmul-Ašura 2017. godine

Deseti dan muharrema 1439 h.g.

Jevmul-Ašura 2017. godine

Jevmul-ašura je, ako Bog da, u subotu 30. septembra 2017. godine, to jest 10. muharrema 1439 h.g. Na dan ašure je sunet postiti shodno hadisu  “Post ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!” (Muslim). Ovim povodom vas pozivamo na džematski iftar iza akšam namaza. 
 
Tradicija Jevmul-ašure
 
Među vjerskim mubarek danima islamskog svijeta je i Dan jevmul-ašure, koji zauzima posebno mjesto i koji se nalazi u blagoslovljenom mjesecu muharremu koji je prvi mjesec u hidžretskom kalendaru i jedan je od četiri sveta mjeseca. Allah dž.š u Kur’anu kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj knjizi od dana kada je nebesa i zemlju stvorio, a četiri su sveta, to je prava vjera. U njima ne griješite.” (At-Tewba )Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov poslanik rekao: “Najbolji post poslije mjeseca ramazana, je post u mjesecu muharemu, a najbolji namaz poslije farz-namaza je noćni namaz.” ( Muslim ). Muharem je mjesec koji pruža mogućnost svim vjernicima da se oplemene, izdignu imanski i moralno na još više deredže i zasluže time Allahovu milost i oprost grjeha. Pred nama je još jedna prilika da zaradimo veliku Allahovu nagradu i očistimo se od grjeha. Tu nagradu možemo zaslužiti samo postom i namazom. Post je radi Allaha, pa zato Allah dž.š. posebno nagrađuje. Od Ebu Bekra r.a. se prenosi da je Poslanik a.s. rekao: “Godina se sastoji od dvanaest mjeseci, od koji su četiri sveta, tri su uzastopna i jedan odvojen: zul-kade, zul hidže i muharrem, a potom redžeb koji pada između dva džumada i šabana.” ( Buhari ). Veoma je pohvaljen deseti dan mjeseca muharrema koji se naziva Dan Ašure. U hadisi-šerifu stoji: “Ko opskrbi svoju porodicu na dan ašure, njega će Allah opskrbiti za čitavu godinu.” (Džamius-Sagir)
Muharem je veoma važan mjesec. U njemu ne griješite, ne činite grijeh, pun je berićeta, on nas podsjeća na događaj hidžre Deseti dan ovog časnog mjeseca podsjeća na uspjeh, Allahovu dž. š.pomoć i spas.
Uzvišeni Allah učinio je izuzetno vrijednim i odobranim ovaj mjesec i umnogostručio nagradu onome ko se odluči da ga u postu provede.
Hazreti ibni Abbas, r.a., kaže: “Allahov Poslanik je postio dan ašure i naredio je da se posti taj dan.” (Muslim). Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao: “Briše grijehe godine prošle.” (Muslim)Mudrost posta dana ašure jeste u tome što je tog dana Allah dž.š. spasio Musa a.s. i njegov narod od Faraonove nepravde i potopio Faraona i njegovu vojsku. Muhammed a.s ovaj dan obilježavao je postom. On je rekao: “Ovaj post pokazuje da je vjera Allahovih poslanika jedna, te da je Islam blagodat za cijeli ljudski rod.”

 

Jevmul-ašura: „Idul-enbija” – Bajram Božijih poslanika

Deseti dan mjeseca muharrema je još poznat kao “Idul-enbija” (Bajram Božijih poslanika). Prema hadisu koji se prenosi od Ibn Abbasa, r.a ima nekoliko značajnih događaja koji su se desili Božijim Poslanicima na ovaj dan. Evo nekih od tih događaja:
– Musa a.s. je uspio, sa Izraelićanima, prebaciti se preko Crvenog mora na Sinajsko poluostrvo i spasiti svoj narod od Faraonovog zuluma,
– Nuh a.s. se sa vjernicima iskrcao na planinu Džudijj i tako se spasio od potopa,
– Junusa a.s. je izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora,
– Allah, dž.š. je stvorio Adema a.s. i oprostio mu grijeh počinjen u Džennetu,
– Trgovačka karavana putujući za Egipat izvadila je Jusufa a.s iz bunara u koji su ga bacila braća iz zavidnosti,
– Isa a.s. je rođen i podignut sa ovog svijeta,
– Ibrahim a.s. je toga dana spašen (od vatre u koju je bačen) takođe na taj dan mu je poklonjen ovan za kurban u zamjenu za sina Ismaila,
– Ocu Jusufa a.s, Jakub a.s povraćen je vid, izgubljen u plaču za sinom Jusufom,
– Ejjubu a.s je vraćeno zdravlje poslije dugogodišnje bolesti,
– Sulejman a.s je preuzeo vladavinu nad Izraelićanima,

Za razliku od Jevreja – deveti, deseti, i jedanaesti dan se posti. Na ovakav način postiti je sunnet.

Nafila-namaz povodom jevmu-Ašure

Uoči desetog dana muharrema lijepo je klanjati posebnu nafilu.
Nafila se sastoji od osam rekata. Selam se predaje nakon svaka dva rekata. Na kijamu prvog rekata klanjač uči: Subhaneke, Euzu, Bismille, Elham i sure koje hoće i što mu je najlakše. Na kijamu drugog rekata klanjač uči: Bismilla, elham i jedno sure. Sve ostalo do selama uči se kao i na svakom drugom dvorekatnom namazu. Nijjet za ovu nafilu je: «Nevejtu en usalije lillahi teala salate jevmil-ašurai edaen mustakbilel kibleti Allahu ekber.»

Ašura danas

Islam je vjera jasna. Njegovi propisi su jasni i o njemu treba govoriti sa dokazom. Dan ašure je dobrim dijelom zastupljen u muslimanskim masama, ali njegovo obilježavanje mora biti u skladu sa Kur’anom i sunnetom.
Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima. Običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju jedno posebno jelo koje se zove ašure, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina. Time se podsjećamo na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele.

Ašure, mubarek jelo

Da se ukratko podsjetimo na koji način i od čega se spravlja ašura. U ašuru se može staviti od sedam do sedamdeset i sedam prehrambenih artikala. Poželjno je da broj bude neparan. Navest ćemo neke od namirnica koje možete staviti u ovo ukusno jelo.

Žitarice i neka sjemena povrća: kukuruz, ječam, zob, pšenica, soja, leća, pasulj, riža, leblebija i dr. Ove namirnice treba kuhati svaku zasebno i nakon ispiranja dodavati zbiru u glavnoj posudi.
Voće: limun, jagode, maline, kupine, ribizle, smokve, breskve, kajsije, šljive, grožđe, jabuke, kruške, dunje, banane, ananas, bostan, borovnice, narandže i dr.Svježe izrezano voće prokuhati u jakoj agdi i sastaviti u većoj posudi.
Povrće: slatka tikva, mrkva, krompir isjeckati na kockice, skuhati sa malo šećera.
Sjemenke: orah, lješnik, badem, kikiriki, oljuštene pečene sjemenke tikve i suncokreta, pistacije. Sve se može kuhati sa dosta šećera, što će biti i sirup- voda od ašure.
Suho voće: smokve, grožđe, šljive, kajsije, hurme, kruške, oskuruše,šećer, med, mrvica soli,malo soka od ruže. 

Začini…Sve sjediniti u veliku posudu, zaliti šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodati još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhati, ohladiti i sipati u posude u kojima će se dijeliti. Preporučeno je da žitarice i ostale namirnice koje se teže kuhaju, skuhati dan ranije i ostaviti u frižider, a da se za sam dan ašure ostavi voće i ono što se lakše kuha i da se sve zajedno prokuha.

 

Na kraju molim Allaha dž.š. da nas učini nakon ovih dana boljim nego što smo bili prije njih! Da nas učini uspješnijim u novoj 1439.hidžretskoj godini! Da nam istinu pokaže!

O Milostivi, primi naš post, naše namaze i sve ibadete koje činimo, Ti si Najmilostiviji! Oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetu da budemo sa poslanicima, ashabima, šehidima i dobrim mu’minima!

Amin, ja rabbil alemin!