English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

Osvrt na otvorenje našeg centra

Perom Alije Džekića

Osvrt na otvorenje našeg centra

Hvala Allahu dž.š. naše dugo očekivano otvorenje džamije i centra “Nur” je prošlo besprijekorno i bez ikakvih problema. 

Dok se još uvijek sliježu utisci nakon svečanog otvorenja, komentari kao “Mašallah lijepe atmosfere”, “Da vas Allah dragi nagradi”, “Baš k’o naša bosanska džamija” koje smo dobili u toku programa otvorenja džamije samo to potvrđuju. A bilo je prelijepo…

Ugledni gosti iz domovine i dijaspore. Photo: Salih Buric

Nakon tromjesečnih priprema za otvorenje džamije, svečanost otvorenja džamije i centra se održala 31. marta 2017. i 1. aprila 2017.  BIli smo počašćeni da ovom činu prisustvuju mnoge zvanice i gosti. Zvaničnu delegaciju su činili:

  • dr. Husein ef Kavazović – Reisu-l-ulema Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini
  • Hafiz Mensur ef. Malkić – Direktor Gazi Husref-begove medrese i glavni imam Begove džamije
  • Razim Čolić  – Direktor Uprave za Vanjske poslove i dijasporu
  • Rifat Fetić – Šef kancelarije reisu-l-uleme
  • Mr. Sabahudin ef Ćeman – Glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Džematilijama džemata “Nur” je posebnu dragost i zadovoljstvo predstavljalo da su na svečano otvorenje došli prijašnji imami našeg džemata Šerif ef Delić i Ahmed ef Serdarević. Oni su na svakom koraku uz kratak razgovor uvijek uspijevali da izmame osmijehe na licima džematlija.

Ahmed ef. Serdarević i Šerif ef. Delić u posjeti svom džematu. Photo: Facebook

U četvrtak, dan prije početka zvaničnog programa, dok su se radili finalni detalji vezani za otvorenje, delegacija predvodjena reisu-l-ulemom je došla na podne namaza i u obilzak naše džamije i centra. Nakon namaza, delegacija je popila kahvu i opušteno razgovarala sa prisutnim džematlijama, te dala mnoge riječi pohvale vezanim za objekat.

Reisu-l-ulema sa džematlijama na kahvi. Photo: Facebook

Prvi dan svečanog programa, petak 31. mart 2017., je u džamiji započeo sa džuma namazom. Dzamija je bila prepuna. Klanjački prostor je bio popunjen do kraja, a video link je prenesen i u suteren/podrum, tako da je oko 50 hanuma imalo mogućnost da prati hutbu koju je održao reisu-l-ulema dr. Husein ef Kavazović. Nakon namaza kojeg je predvodio hafiz Mensur ef Malkić, serviran je ručak za prisutne, a džematski odbor je delegaciji predstavio projekat, njegove izazove, kao i informaciju o učešće mnogih Bošnjaka.

Hutba Reisu-l-Uleme dr. Huseina ef. Kavazovića u St. Louisu. Photo: Facebook

Nakon večere i jacije namaza, krenulo se sa mevludskim programom na čijem su se samom početku prisutnima obratili Šerif ef Delić i Ahmed ef Serdarević gdje su se osvrnuli na džemat, džematlije i sam projekat. Džamija je opet bila pretijesna da primi sve prisutne koji su tražili slobodno mjesto da slušaju učenje mevluda i ilahija u kojem je učestvovalo 17 imama. Nakon kratkog obraćanja reisu-l-uleme dr. Husein ef Kavazovića i glavnog imama Sabahudin ef Ćemana, vaz nasihat je održao hafiz Mensur ef Malkić.

Mevlud pred otvorenje St. Louis Islamskog Centra. Photo: Facebook

Iako je prethodnih dana bilo oblačno i kišno, subota, 1. april 2017. je osvanula lijepa i sunčana. Još jedna od Allahovih blagodati koja je uljepšala dan svim prisutnim. Prema proračunima policajaca i osoblja za procjenu veličine skupa koji sarađuju sa policijom, na samom početku programa je prisustvovalo između 5000 i 6000 ljudi stacioniranih na cijelom džamijskom zemljištu.  

Velika posjeta na otvorenju centra iz svih krajeva Sjeverne Amerike. Photo: Salih Buric

Program otvorenja je počeo sa ašeretom koje je proučio hafiz Mensur ef Malkić. Nakon toga su slijedila obraćanja Alije Džekića, ispred džematskog odbora, Eldin ef Suše, imama džamije i centra, te zvanica sa političke scene: County Executive Steve Stenger je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo bosancima koji su ostavili pozitivan utisak na St Louis i St Louis County. Nakon Steve-a, obratili su se Scott Siffton i Bob Burns, predstavnici vlade države Missouri u Jefferson Cityju, koji su ovom prilikom dali proglas s kojim vlada Missourija proglašava 1. april 2017 kao dan St Louis Islamic Centra. Predstavnik islamske vjerske zajednice iz St Louisa imam Djalil Kacem i predstavnik Interfaith of St Louis David Oughton su se takodjer obratili pristunima.

Predstavnik Burns i Senator Siffton uručuju proglas predsjedniku džematskog odbora. Photo: Salih Buric

Poslije naših gostiju Ismet ef Zejnelović, oblasni imam medžlisa 4 kojem naš džemat pripada je objasnio prisutnima koji su džemati dio Islamske zajednice, a koji nisu. Onda se obratio Glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Sabahudin ef Ćeman koji se osvrnuo na značaj zajednice. Glavni gost reisu-l-ulema dr Kavazović se prisutnima obratio sa važnim poukama koje su također bile poučne za značaj zajednice, te je govorio o potrebi održavanja i daljoj izgradnji dobrih odnosa sa našim prijateljima i komšijama Amerikancima.

Obračanje Reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića tokom otvorenja centra. Photo: Salih Buric

Završetak ceremonije je započeo nakon što je reisu-l-ulemi dr. Kavazoviću poslije održanog nadahnutog govora Alija Džekić, predsjednik džematskog odobora predao ključ džamije. Reisu-l-ulema je nakon toga objekat proglasio vlasništvom islamske Zajednice što je izazvalo oduševljenje prisustnih. Poslije preuzimanja ključa, reisu-l-ulemi dr Kavazoviću su se pridružila dvojica najvećih vakifa St. Louis Islamic Centra, hadži Muzafir Muminović i Senahid Selimović i njih trojica su uz tekbire imama, džematlija i gostiju otišli do svečane vrpce, koju su presjekli, te je reisu-l-ulema dr. Kavazović svečano otključao i otvorio džamiju “Nur”.

Vakifi Selimović i Muminović sa Reisu-l-ulemom. Photo: Salih Buric

Nije dugo trebalo da se džamija napuni i da se pristupi klanjanju podne namaza. Sva tri sprata džamije nisu bila dovoljna da svi klanjači istovremeno obave namaz. Naredna dva sata poslije podne namaza, u džamiju su ulazili svi prisutni gosti koji su klanjali u njoj, razgledali je i divili se još jednom uspjehu Bošnjaka St. Louisa, Amerike i cijele bošnjačke dijaspore. Svečanu atmosferu su upotpunila četiri hora koji su svojim ilahijama i kasidama oduševljavali prisutne, tako da su pominjanje Allaha dž.š., te njegovog Poslanika a.s. moglo čuti i unutar i van džamije.

Horovi ilahija i kasida. Photo: Salih Buric

Da i ostatak dana prodje u sjećanju na Allaha dž.š. pobrinuli su se učesnici  programa “Večer Kur’ana i ilahija” koji su svojim predivnim učenjem kur’ana i izvodjenjem ilahija obradovali prisutne, te su još dodatno probudili pozitivne emocije koje su se osjetile skoro dva dana.

Vrijedni volonteri na otvorenju centra. Photo: Facebook

Potrebno je pomenuti da je, hvala Allahu dž.š., sve prošlo bez najmanjeg problema. Skoro 100 volontera i volonterki je bilo angažovano na prevozu, roštiljima, podjeli hrane, čišćenju prostora, osiguranju i pružanju raznih vrsta pomoći i uputa svim prisutnim na ovom svećanom činu. Ovom prilikom im se zahvaljujemo na njihovom radu i trudu, te molimo Allaha dž.š. da ih za taj hizmet obilato nagradi. Amin!