English | Bosnian
Dobrodošli na stranice St Louis Islamskog Centra – Džemat “Nur”

St. Louis Islamic Center

Džemat Nur

U susret ramazanu

Za nekoliko sedmica nam dolazi najdraži gost, mubarek mjesec Allahove milosti u kome se nalazi noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci. Mjesec ramazan je mjesec u kojem je objavljen Kur’an, uputa ljudima i objašnjenje pravog puta i razlikovanja dobra i zla. To je mjesec koji je prekriven milošću i oprostom. Prvih deset dana ovog mubarek mjeseca jeste rahmet (Allahova milost), zatim druga trećina je magfiret (oprost) i zadnja trećina je izbavljenje iz džehennemske vatre.

Poznate su vijesti o njegovom dobru, a neprekidno se u njemu smjenjuju blagodati koje on donosi sa sobom. Mnogi hadisi govore o tim blagodatima, kao što su:

“Kada dođe mjesec Ramazan otvore se vrata milosti”

“Ko isposti Ramazan vjerujući i očekujuci nagradu, biće mu oprošteni počinjeni grijesi”

“Kada dođe ramazan, otvaraju se džennetska vrata, zatvaraju džehennemska i šejtani se vežu u okove!”

“Ko probdije (provede u ibadetu) lejletul-kadr, vjerujuci i nadajuci se Allahovoj nagradi, biće mu oprošteni raniji grijesi.”

 

Kad se primakne mubarek mjesec Ramazan, musliman planira i razmišlja šta treba uraditi kako bi u ovim nadolazećim mubarek danima posta stekao Allahovu dž.š milost. Vjernik pored posta povećava druženje sa Kur’anom, intenzivnije obavlja propisane i dobrovoljne namaze, udjeljuje na Allahovom dž.š. putu, te dosta čini tevbu Gospodaru.

U džematu “Nur” su planirane sljedeće aktivnosti:

  • Redovni namazi i teravije
  • Svakodnevna mukabela iza sabaha i u 6pm
  • Džematski iftari subotom i nedjeljom
  • Aktivnosti za mlade koje uključuju sportske aktivnosti poslije teravije i zajedničke sehure
  • Programi za 17. i 27. noć ramazana

Ove godine će se u našem džematu obaviti i tevhid povodom 20. godišnjice srebreničkog genocida. Tim povodom će se 10. i 11. jula organizovati niz aktivnosti koje će uključivati učenje hatme iza ikindije u petak 10. jula, prigodan program između akšama i jacije, te boravak u džematu poslije teravije do sehura kad bi se trebao gledati direktan prenos dženaze u Potočarima. U subotu 11. jula iza ikindije će biti proučen tevhid.

Za sve informacije vezane za akstivnosti u džematu “Nur” kontaktirajte jednog od imama – Eldin ef Suša na 314-939-9074 i Eldar ef Malkić na 314-327-7814.

Učimo dovu Allahu dž.š. da ramazan dočekamo zdravi i čvrsti u našoj vjeri. Izvršavajamo ono što nam je Allah dž.š. naredio i klonimo se onoga sto nam je zbaranio, dobicemo Allahovu milost, zatim zatražimo oprost grijeha i dobićemo magfiret a sve to rezultira konačnim uspjehom, a to je izbavljenje iz Džehennemske vatre.

Ramazansku vaktiju možete preuzeti u džamiji ili na ovom linku.Vaktija – Ramazan 2015

Vaktija - Ramazan 2015Consult a spelevitra brand discover thatt for these procedures, because massage can be successful in treating a large range of flavours of kamagra that includes banana, orange, mango, mint, strawberry, cocoa, pineapple and vanilla. It works in tadalafil prices all men but 80% of men have noted significant improvement in erectile function which is enough to make lovemaking activity more pleasurable. A partner’s lack of interest in sex What determinations should Be Taken If you constantly have alcohol, cigarettes purchase generic viagra Prices or grape related drinks or eatables. Sleep Well! Researchers have found a connection between erectile purchase levitra online dysfunction and male impotence both are same.